Talmansresa till Prag

Jag hade den stora äran att onsdag-fredag åka på talmansresa med Urban Ahlin samt tre andra ledamöter till Prag. Vi hade ett gediget schema, som försenades en aning av ett visst snöväder i onsdags.

Bilderna nedan är tagna när vi var på parlamentet och träffade talmannen Jan Hamáček. Bilderna är tagna av hans fotograf och finns HÄR tillsammans med några fler.

Schemat var som sig bör digert. Med diverse konstellationer talade vi om läget i Europa och resten av världen och givetvis en hel del om läget med alla människor som flyr undan kriser. Här är två texter jag skrivit på Facebook:

”Alldeles nyss har vi träffat Tjeckiens talman och representanter från olika partier över lunch för att diskutera ”flyktingsituationen”. Man kan säga att Tjeckien inte välkomnat så många samt hävdar att ingen vill ändå komma till dom (något förenklat). Fick ett exempel på en stad dit tjugo kristna irakier kommit. Det tyckte folk var jobbigt. När en familj åkt tillbaka var det inte bra heller för då hade de ”utnyttjat systemet”. Det finns de som enligt andra aldrig kan göra rätt.
Jag berättade att jag kommer från den region i Sverige (och Europa) som välkomnat flest utifrån hur många som bodde från början. Att de flesta av oss är stolta över det och att pga urbaniseringen behöver vi elever till våra skolor och människor som vill och kan jobba. Att människor inte är en belastning utan en tillgång.
Vi var däremot väldigt överens om att vi i EU behöver hitta en väg framåt i frågan om hur vi gör bäst med alla människor som inte vågar stanna i sina hemländer.”

”Under dagen har jag träffat en mycket stor mängd karlar. För det är så det ser ut i de politiska församlingarna här. En femtedel kvinnor i parlamentet. Men knappt den andelen bland de vi träffat. Män, män, män. Vi träffade en NGO-paraplyorganisation som jobbar mot korruotion (mycket bra) som undrade om vi hade några tips mot korruption. Förutom att säga att jag gillar vårt system där alla kan bli politiker, och inte bara de med kontakter/pengar, så skulle de släppa in lite mer kvinnor i politiken eftersom de statistiskt sett är mindre kriminella.”

”I dag har jag frågat Tjeckiens premiärminister Bohuslav Sobotka om hur han ser på att det är så få kvinnor i politiken i Tjeckien, liksom att de precis som i Sverige har problemet att kvinnor tjänar mindre än män. Han berättade bla att tjeckiska Socialdemokraterna med 51 procent av rösterna bestämt att minst 40 procent av kandidaterna ska vara kvinnor. Det är bra, men hur tänkte de andra 49 procenten röstande ombud? Nåja. Vidare ska de bygga ut förskolan osv för att underlätta för kvinnor på arbetsmarknaden. De funderar också på hur män ska bli mer intresserade av att vara med sina barn. Hoppas de hör av sig när de har ett svar!”

tjeckien 1 tjeckien2