”Jag vill berätta om att jag hamnat rätt”

Arbetarbladet hade ett trevligt reportage med Sandvikenskillen Olle Tjern om varför han valt att inte dricka alkohol.

Stillsamt undrade jag hur många reportage som görs av detta slag i världen, dvs med ”avvikare”. Jag förstår varför det ses som mer intressant än att intervjua fiskarna med strömmen. Men nu känner jag mig så gammal att jag tycker det skulle vara ohyggligt mycket mer intressant att höra med folk som dricker alkohol om varför de gör det (eller varför folk äter kött eller varför folk gör annat ”vanligt”).

Gillade särskilt den här sägningen: ”– Det finns många föreläsningar om de som hamnat snett, men jag vill berätta att jag hamnat rätt och aldrig behövt alkohol. ”

Det är en princip som jag funderat över en hel del. Kan det bli bättre om vi fokuserar på framgångsfaktorer. Hur gick det bra för dig i skolan? Hur fick du ditt drömjobb? Hur klarade du dig utan könssjukdomar? Hur blev du inte sönderstressad? Hur blev du en glad person?

Och det här Olle, I feel you. Du är inte ensam osv.

” – Jag har haft tusen diskussioner om varför jag inte dricker. Jag måste alltid komma med massor av belägg för mitt val. Det räcker inte att säga att jag gillar att vara nykter.”

I morgon snackar Olle om det här i Sandviken.

En reaktion på “”Jag vill berätta om att jag hamnat rätt”

  1. Barnfrittliv

    Du har så rätt. Vad vi matas med, misslyckanden eller framgångar, påverkar våra sätt att se på världen. Och hur vi uppfattar oss själva skulle jag vilja påstå. Jag minns inte var jag hörde det… Jo, en föreläsning om barn med försvagad impulskontroll. Föreläsaren brukade fråga taxichaufförer om hur skolan var i det land han besökte. Det han upptäckte var att de förmedlade den syn de oftast också fick till sig via media. Och var den positiv, ja då var svaret positivt och gavs med stolthet. Så… fler framgångssagor i media 🙂

Kommentarer inaktiverade.