”Han retas bara”

I går såg jag den här sväva förbi på sociala medier då andra blivit lite onda av den. Jag tänkte inte så mycket på den, men sedan brann det ändå till i huvudet på mig i dag, Jag blev så jävla förbannad över innebörden.

beskis

Den där tweeten följdes av ”Svärfar sa en gång -varför bad jag mina 3 barn utbilda sig och skaffa ett jobb, när de istället hade kunnat börja i SSU? #adeln”

Om jag gör en tolkning så antyder alltså  moderaten att den som går med i SSU har sitt på det torra för resten av framtiden och därmed inte behöver studera eller skaffa ett arbete, underförstått för att det kommer ”rörelsen” att sköta. Eftersom det är så är det inga unga SSU:are (exempelvis) som sommarjobbar. Det behöver bara de stackars unga moderaterna göra, för de får minsann inget serverat.

Jag vet inte om Beckis tror på det där själv, eller om han mest är mån att sprida den nidbilden. Det kan kvitta. Om han tror på det är han konspiratoriskt lagd, vill han sprida nidbild är han elak. Vet inte vad som skulle vara bättre eller sämre.

Det är löjligt att jag ska behöva säga ”Men det där är inte sant, jag känner jättemånga SSU:are som sliter skithårt på sina arbetsplatser, med sina studier” eller ”Men en del har svårt att hitta sommarjobb för alla som vill om man inte har kontakterna”. Det blir anekdotisk bevisföring, men den jobbar mannen i fråga själv med så han kanske respekterar det. Å andra sidan är det också sant.

Det är ett förakt att utmåla en grupp som lata, som oengagerade, som ovilliga att jobba. Det är givetvis en förlängning av den moderata argumentationen om ”sossarna vill ha ett bidragssamhälle”. Misstänkliggör arbetarklassens ungdomar. Går det dåligt har de sig själva att skylla. De ska inte komma sen och kräva och ha, när de inte gjort rätt för sig. Det är förbannat fult.

En lokal partivän till Beckman säger att när han får uppmärksamhet har vi gått i hans ”fälla” och att han bara vill retas.

Är det en fälla att vilja emotsäga den här typen av skitsnack om en specifik grupp har jag inget emot att trampa i den. Oftast lämnar jag Beckis bravader därhän numer, för att skydda min eget välmående och hopp om mänskligheten, men ibland är det bara för magstarkt.

Att ha som arbetsmetod att ”retas” och att det därmed skulle vara ursäktat …

Å andra sidan. Jag vet ju att hans egna partikamrater i Gävle är less på honom. Att de tycker han är jobbig. Att det finns skäl till att han inte har någon särskilt tung post i kommunen fast den möjligheten öppnade sig. Att de inte ville ha honom så pass högt på riksdagslistan som han står. Så de vet. men de orkar väl inte. Och faktiskt, hur ska någon av dom kunna orka ta ansvar för hans beteende i ur och skur?

Det är väl mer så att jag lider med dom, och förstår när det klämas fram ett ”han vill bara retas”.

Till skillnad från Beckman tror jag att det finns massor av ungdomar som jobbar hårt, studerar hårt och vill massor. Oavsett bakgrund. Det är därför jag vill ha en politik som gör det lätt för unga att få jobb och kunna plugga. Det vill inte han.

 

 

Men