Bilder från partimöten

Det här inlägget gäller politiskt engagerade från samtliga partier, som ibland delar bilder på sociala medier från politiska sammankomster av olika slag.

Det är skrivet med kärlek och omtanke och även jag gör tokigt ibland, så ni behöver inte fundera på det perspektivet.

Jag har många politiker, från olika partier, i mina flöden på sociala medier.

Alldeles för ofta lägger vi upp bilder från olika möten som förmodligen både kan döda intresset hos någon som eventuellt var intresserad av att börja engagera sig, samt lockar fram ett skratt (med i bästa fall, åt i sämsta) hos andra.

Det är helt enkelt för vanligt med bilder som är tagna på alldeles för långt håll, som visar mer av vägg eller golv än huvudmotivet, som visar partiföreträdare med märklig min, som är skakiga, som visar partivänner i diskussioner där alla ser ledsna ut (fast de egentligen är allvarliga och engagerade).

Ett konkret exempel är riksdagsgruppens tisdagsmöten då kanske Stefan Löfven, Magdalena Andersson eller någon annan av våra duktiga företrädare talar.

Då fylls mitt flöde (eftersom jag förspänt nog känner många riksdagsledamöter) av gula bilder (ljuset är osmickrande i andrakammarsalen), med en figur långt borta som ibland blundar på bilden. Gärna med en stor vit rektangel (ljuset från Power Point-visningen) som upptar en väsentlig del av bilden.

Inte ens våra politiska fiender skulle kunna ta en sämre bild av vår statsminister även om de försökte.

Vi gör det  av omtanke, vi ser vår statsminister på bilden och vet att stämningen var bra. Men det syns inte på bilden. Tyvärr.

Jag ser bilder från vårt regionfullmäktige, från AK-medlemsmöten och från andra partiers möten där vi förmedlar våra företrädare från sin sämsta sida i en till synes skittråkig verksamhet. Ingen är vinnare på det.

Mina tips:

– En bild på en talare längre bort blir sällan bra om du inte har möjlighet att gå nära. Be att få ta en bild innan eller efteråt så hinner du arrangera den lite snyggt.

-Fota inte ett möte bakifrån. Det ser extra trist ut. Ta bilden framifrån om du nödvändigt vill ha med många.

– Det blir ofta en mer entusiastisk bild om man fotar 3-4 personer istället för att försöka fånga många.

– Lägg inte upp en bild på en partivän om han eller hon har en konstig min/blundar/är skakig. Alla ska få vara sitt bästa jag.

– Nästan alla telefoner har ett bildredigeringsprogram. Använd det. Skär bort sådant som stör bilden. Starkt lysande lampor, en massa golv eller väggar eller annat. Ljusa upp eller skärp färgerna vid behov.

– Skriv intressanta upplysningar till bilden. ”Vi är på ett intressant möte” är lika klassiskt som intetsägande. ”Socialdemokratiska gruppen i utbildningsnämnden går igenom ärenden inför nästa nämndsmöte. Störst diskussion blir det nog om nedläggningen av Solskolan. Vi är emot en nedläggning då skolan har goda resultat och håller sig inom sina ekonomiska ramar.”

-Fråga fotade personer från mindre möten om det är okej att använda bilderna på sociala medier.

Vilka tips har du för att få bra bilder från politiska sammanhang? Skriv gärna i kommentarerna så vi tillsammans kan bli bättre.

Uppdaterat:

Sofia har tipsat om att hitta nya vinklar när du fotar. Från oväntade håll så blir bilden inte lika förutsägbar.