Vattenkostnader i Gävle

I går hade vi ärendet om vattentaxornas utformning i Gävles kommunfullmäktige.

En del hade invändningar mot den nya taxeutformningen och tyckte att det skulle vara mer kostnad på den rörliga avgiften så att det inte blev så att folk inte brydde sig om att ”spara vatten”. Nu handlar det hela om att vi behöver ha ett mer förutsägbart taxesystem eftersom vårt VA-system står inför rätt stora utmaningar i framtiden. Krasst sett så blir det ALLTID dyrare om man använder mer vatten.

I sammanhanget fördes från moderathåll ett resonemang om att om Gävle är den X största kommunen ska den också ha en vattentaxa på X plats i landet.

Ett relativt ohållbart resonemang eftersom kostnaden för vatten inte beror enbart på hur många som bor i en kommun. Utan exempelvis sådant som: kommunens geografiska utformning och var människor bor, ålder på rören som ligger i, nybyggnation som krävs osv. Det finns inte alltid en direkt korrelation.

Hur som helst gjorde jag en snabb check på Svenskt vatten som sammanställer vattentaxorna. Kika själv. Excelfilerna var lite klumpiga så om jag räknat något fel ber jag om ursäkt.

Typhus A är en ”normalvilla”. Stockholm är billigast med en månadsavgift på 346 kronor och en literavgift på 2,8 öre. Gävle ligger på 27e billigaste plats i landet med månadsavgiften 346 kronor och literavgift på 2,8 öre. Dyrast är Ragunda på 1230 i månaden och 9,8 öre per liter.

Typhus B är ett ”normalflerlägenhetshus”. Stockholm är billigast med en månadsavgift på 124 kronor och en literavgift på 1,12 öre. Gävle ligger på 49e billigaste plats i landet med månadsavgiften 263 kronor och literavgift på 2,37 öre. Dyrast är Tanum på 696 kr i månaden och 6,26 per öre.

Att hävda att Gävle skulle på något sätt stå ut som en dyr vattenkommun fungerar inte. När det gäller en så pass viktig fråga är kvalitén och hållbarheten i systemet mycket viktigare än att ha så långa kostnader som möjligt. Därmed inte sagt att överpriser ska tas ut, som alltid.

Viktigt att var och en funderar på sin egen vattenförbrukning. Jag har ingen privat pool exempelvis. Det spar rätt många liter.