Morian om barnfrihet

aa

I veckan skrev Stina Morian i Expressen om att inte vilja ha egna barn. Efter varje mening ville jag dansa en liten dans! Förutom frågan om barnfrihet, så är hennes syfte med texten ett högre, det vill säga vår fallenhet att ha så svårt för saker som avviker från normen.

”Förra veckan skrev Cissi Wallin om att hon inte blivit lyckligare av att få barn, och att hon vill ha ett samhälle där dessa ”fulare” känslor får plats.

För det är tydligen tabubelagt, att känna så som förälder.
Men något som är ännu mer tabu, är att inte vilja bli förälder alls.

På en fest nyligen pratade jag med en för mig ny bekantskap och berättade att vi inte har barn och inte heller vill.Hennes helt oförstående, hatfyllda blick, har följt mig sedan dess. Hon var arg på mig för att jag fattat ett annat beslut än hon.

Till skillnad mot många andra tog hon inte mitt beslut som kritik mot hennes liv utan som en förolämpning mot mänskligheten.

Hon fnös och mumlade att det är onaturligt att inte vilja ha barn. Hennes partner försökte göra allt för att dämpa förolämpningen – för i princip kallade hon mig omänsklig, och det är inte särskilt snällt.”

Här kan du läsa Wallins text. Utdrag: ”Är det okej att inte känna sig lyckligare efter att man fått barn? Att inte se barn som meningen med livet? En ny studie från två amerikanska sociologer visar att småbarnsåren kan ha en stark negativ inverkan på känslor av lycka och tillfredsställelse överlag.  Många kan till och med uppleva att få barn som värre än tanken på om ens partner skulle dö.

Ändå är lyckohetsen bland nyblivna föräldrar total. Det slog mig redan på BB. Hur alla abnormt trötta och omtumlade par försökte hålla ”ångan” uppe. Hur jag bara ville sova och låta någon annan ta vår skrikande bäbis några timmar, helst halva dygnet. Hur skamligt det kändes. Det kommer ingen prövotid med barn. Ingen mjukstart.”

Slökollar förresten på SATC 2 som rullar på TV4. Udda stämningen när Carrie och Mr Big säger till ett par som undrar om de inte ska ha barn och de glatt svarar nej. Och paret elakt undrar

-It´s going to be just you two?!

Om barn vore det helande kittet för allt är det lite märkligt att så många par med små barn går isär.