”Olle Möller” sade mig ingenting

Läste ut den här boken i natt:

mördaren

Pratade med mormor nyligen. Frågade om hon kände till denne Olle Möller och hans historia. Och det gjorde hon. Själv har jag missat allt trots att det var uppmärksammat i ”veckans brott” för 1,5 år sedan bland annat.

Det här är en historia som rullade från mitten av förra decenniet och framåt. Så här beskriver ”Veckans brott” det inför sitt program:

”FALLET OLLE MÖLLER
1939 försvinner 10-åriga Gerd från sitt hem i centrala Stockholm. Hon hittas snart en bit utanför stan, strypt och våldtagen. Det dröjer inte länge förrän Olle Möller, en terränglöpare som vunnit flera SM-guld, dyker upp i utredningen. Han kör för tiden ut potatis och polisen har på Gerds kappa hittat fibrer från sådana säckar som potatisen packas i. Man har även funnit hundhår som kan knytas till Olle Möller. Han döms till 10 års straffarbete trots att flera vittnesmål i fallet kunde ifrågasättas.

Några år efter det att Olle Möller släppts ut ur fängelset blir han återigen misstänkt för mord då en flicka hittas mördad i en koffert utanför Stockholm. Men han har då ett vattentätt alibi och kan avskrivas från misstankarna. Med detta flyttar Olle Möller till Örebro för att komma ifrån ryktena som florerade runt honom.

Men så försvinner tvåbarnsmamman Rut Lind i Örebro 1959 och hittas senare mördad. Det visar sig att Olle Möller och Rut har suttit i samma väntrum precis innan hon försvann och Olle Möller döms på indicier till 11 års fängelse. Han kommer ut 1970 och ägnar tiden fram till sin död 1983 till att försöka rentvå sig. Var han en man som var på fel plats vid fel tillfälle eller dömdes han rätt och riktigt?”

En välskriven roman som väl egentligen inte levererar svaret. Däremot en bra beskrivning på att inget är så enkelt som det kan verka utifrån mediernas rubriker. Och hur media kan bestämma sig för en tes på indicier och sedan driva den hårt, vilket blir att människor blir förövare i människors ögon långt innan de är dömda.

Visar det sig att sanningen är en annan är den bilden i princip omöjlig att sudda bort.

Bra bok. Mycket bra.