Skräp!

När snön tinar bort påminns jag åter om folks obegripliga oförmåga att hålla koll på sitt eget skräp. Är det någon vardagsgrej jag har inbyggda aggressioner emot så är det nedskräpning. Men också sådant som det obegripliga i att det ska vara så svårt att sortera sopor rätt i sopkärlen. Allt på temat hela enkelt.

Satt på balkongen i kvällssol och pratade med en vän i telefon. Ser hur skräp från i höstas driver runt på min innergård. Tappar humöret. Går ut med en påse och plockar upp det som inte är fimpar. För inte helt oväntat är det vanligaste skräpet i Sverige relaterat till bruk av tobak. Fast ni vet hur det är, inga brukar är skyldiga till det. ALLA man pratar med slänger ALLTID på rätt ställe. Ett mysterium det där.

Ibland gör jag så. Tar en påse och plockar. Har oftast förbarmat mig längs Fältskärsleden i mitt närområde. Mycket snabbtmatsförpackningar, mycket flaskor/burkar efter alkoholdrycker på helgerna. Den enda bra lösningen som finns på det här är att alla måste fatta att skräp får man bära med sig till en papperskorg dyker upp. Och korgarna får gärna stå tätt. Det är precis så enkelt. Att många tycker det är en utmaning att slänga sitt skärp på annat ställe än på marken är ett underbetyg till mänskligheten.

GD kör någon grej på det här nu och det tycker jag är bra. Vore najs om de räknade på vad vi i kommunen skulle kunna spara rent ekonomiskt om vi inte behövde städa upp efter oförmögna personer.

Tycker det är obehagligt att tänka på hur mycket som blåser ner i ån och rinner vidare ut i hav. Det är väl känt hur det ställer till problem för djur. Hur små, små plastbitar lagras och vad det gör på sikt med ekosystemet vet vi inte.

Att det är fult rent estetiskt med skräp är ju givet, men att det är farligt är ännu värre.

I dag gick jag över viadukten på Kaserngatan, den som går över tågrälsen. Att kika ner där är att dö en smula. Ett annat klassiskt ställe är där rälsen går över Fältskärsleden. Där bunkras det hur mycket som helst i buskagen. Sidan av banvallen nära stationen, vem ansvarar för den? Samma skräp har legat i år och förfulat. Tips till Moderaterna är att plocka upp sin skylt sedan valet som ligger vid hundrastgården (på Brynässidan av viadukten) och vittrar.

Jag är ALDRIG upprörd på den ”som borde städa” egentligen, det får inte slå över på det. Utan på den okunskap eller ovilja eller lättja som vi låter breda ut sig som gör att vi inte värnar vårt gemensamma.

2 tankar kring ”Skräp!

  1. Kamilla

    Men ELLER HUR. En av de första saker jag minns att jag lärde mig i livet är att man absolut inte får slänga skräp någon annanstans än på avsedd plats, och det är så KONSTIGT att folk tycker att det känns rimligt att göra det. (Men ska det verkligen stå skärp i rubrik och post…?)

    1. Elin Inläggsförfattare

      Jag blir lätt sådär tråkig och börjar fundera över uppfostran osv … Skärp. Skräp. Who gives?

Kommentarer är stängda.