Öppet brev till generaldirektören Ingemar Hansson

Vi socialdemokratiska riksdagsledamöter från Gävleborgs län riktar skarp kritik mot skatteverkets generaldirektör Ingemar Hansson.

Vi anser att de neddragningar av skattekontor som skatteverket på tisdagen aviserade är oroande. Skattekontoret i Hudiksvall finns med i förslaget över kontor och föreslås flyttas till Sundsvall, ut ur länet.

Man hänvisar till att skatteverket ska finnas där tillväxt och många företag finns, idag och i framtiden. Den här regionen är en av de som har framtiden för sig med en enorm potential i skog och mark samt i den befolkning som bor här. Det är rimligen så att skatteverket inte gynnar tillväxt i hela landet genom att flytta verksamheten och lämna ett så pass stort hål efter kusten där den som behöver skatteverket tvingas åka långt för att få en personlig kontakt. För att inte tala om de ytterst kompetenta medarbetare som idag redan åker en bit för att komma till sin arbetsplats, dessutom en inte obetydlig arbetsplats med drygt 60 anställda som om förslaget blir verklighet tvingas att välja mellan betydligt längre resor till jobbet om de flyttar med till den nya orten eller att säga upp sig.

Skatteverket har ett politiskt uppdrag att ta regional hänsyn över hela landet. Skatteverkets generaldirektör och hans stab har tydligen tolkat detta som ett uppdrag enbart för den egna verksamheten, men det är naturligtvis mycket bredare än så. Att centralisera tjänster inom den statliga förvaltningen till större städer, även om de finns kvar i regionen, är inte i linje med regionalpolitiska ambitioner och överväganden och stämmer inte överens med tankarna i det politiska beslut som finns för skatteverket att ta hänsyn till.

Regeringen har också aviserat och påbörjat en översyn över hur man i framtiden ska styra myndigheter och förvaltningar. Det är märkligt att skatteverket föregår detta arbete och bestämmer sig för att göra så här pass stora förändringar medan det gamla fortfarande gäller.

Med tanke på ovan så uppmanar vi skatteverket att tänka om och överväga hur väl man tar sitt ansvar för att hela Sverige ska vara en attraktiv plats att både jobba och driva företag i.

Raimo Pärssinen
Åsa Lindestam
Patrik Lundqvist
Elin Lundgren

Socialdemokratiska riksdagsledamöter från Gävleborgs län