Biggest Loser

Jag har kollat på alla program hela den här säsongen. Främst för att en av deltagarna är bekant.

Jag beundrar alla som tar itu med stora utmaningar i livet, och övervikt är onekligen en sådan. Uppenbar hälsorisk men också negativa konsekvenser som deltagarna själva berättat om. Att inte orka leka med barnen, att inte veta om man får plats på stolar och så vidare.

Jag hör också till kategorin ”överviktiga”. Jag tycker inte det är så jobbigt (och det beror väl på att min övervikt inte är enorm) men jag tycker det är jävligt jobbigt att göra nåt åt den. I mitt fall handlar det främst om att jag tränar en massa och jag avskyr att träna. Men det är lättare för mig en någon ohygglig diet. Käka bara fett? Käka 500 kalorier om dagen. Nej tack!

Men programmet. Alla tittare är väl olika, men jag vill följa en massa människors väg mot ett mål. Jag är helt ointresserad av intriger mellan individerna. Något som genom olika lagbildningar eller extrakilon som ska delas ut av en deltagare till andra och så vidare borgar för.

När deltagare ska straffas och får sitta i ett rum med gottis några timmar eller inte få tillgång till träningslokal och tränare känns programmet helt kontraproduktivt mot deltagarna.

Om man tänker sig att programmet också ska fungera som inspiration och också leverera lite kunskap till tittarna så finns det väldigt många förbättringar att göra. Prata mer om träningsupplägg, träningsformer, risker och möjligheter med olika träning, om snabb och bra mat.

Ge utrymme till de tävlande att reflektera lite mer om det de är där för att göra snarare än vem som är trött på vem. Till programmet är två duktiga instruktörer kopplade. De har mycket liten roll. Ge dem mer plats.

Varför måste några åka hem? Låt alla som når sitt uppsatta mål bli ”vinnare”. Förresten är alla överviktiga som jobbar på viktminskning vinnare. Långt mycket viktigare än pengar.

Träning och viktnedgång innebär både bakslag och segrar. Fokusera på den biten.

Nu lägger jag inte mer energi på att förbättra TV-program för i dag.