Min vän Cindy

Cindy. Den lilla pluttan. I torsdags vaknade hon tidigt, redan vid 20-tiden, och pockade på uppmärksamhet. Det fick hon så gärna, jag hade saknat henne under Stockholmsnätterna. I vanlig ordning är hon nästan omöjlig att fota.

fyracindy

Nu har hon bott en vecka i sin nya, större bur som känns mycket bättre. Riktigt bra till och med.

Den är 96 x 50 x 30 cm.  Det ger en yta på 0,48 kvadratmeter. Minst rekommenderade yta är 0,12. Det är alltså skitlitet tycker jag. Här skriver Jordbruksverket om krav på burar för smågnagare.

När jag ser djuraffärernas burar ser jag att nästan alla burar som saluförs för guldhamster är rätt små. Dessutom säljs de ofta med hjul som är alldeles för små för en guldhamster (passar dvärgarna bättre) och med täta plasthus som inte rekommenderas.

Nu har jag sett en bra bur som jag hade satsat på om jag hade behövt köpa en till min gigantiska hamster. Flera våningar- men inte så hamstern kan falla långt- och där våningarna inte är av galler utan platta golv. Tassar ska inte gå på galler hela tiden. Botten är en djupare låda av glas med möjlighet att gräva.

Burar är dyrt, väldigt dyrt. Den kostade 1500 kronor. Smågnagare är ofta något som barn får, och föräldrar är sällan så intresserade av att lägga pengar på något som de bedömer som ett kortvarigt intresse. Det ställer till problem för den individ det mest berör, hamstern.

Hamstrar vill göra kul saker! De vill ha plats att springa på och de vill att det ska hända saker. Precis som så många andra husdjur.

Cindy är vansinnigt stark. I går byggde jag ganska hög inredning i hennes bur. Det leder till att hon kan hänga i taket och drar upp hela sin lilla kropp. I går roade hon sig också kungligt i den nya ”kojan” som hänger med band i takgallret. Den funkade också finfint som gunga visade hon.

Gårdagens besök i djuraffären visade skitsöta dvärghamstrar i ovanlig, ljusbrun färg. Till skillnad från guldhamstar kan de leva flera tillsammans i en bur.

dv

Dessutom hade de råttor. Bland annat två mycket pigga råtthonor som underhöll oss en god stund. Markus och jag gjorde genast planer för när vi ska ha råttor. De är så roliga och kräver helt andra saker än guldhamstrar. De är mer som små hundar. Lär väl återkomma i frågan.

För övrigt är det ganska ensamt att vara 36 år och intresserad av hamstrar. Finns inte många jämnåriga att prata med. Många undrar också hur det är med ”marsvinet”.