Hälsingland. Vi prater som vi vill vi.

Hälsingetidningar har publicerat en behändig och viktig ordlista med Hälsingeord.

Jag tänkte att jag ska dela med mig och hajlajta mina favoriter.

Dôrgvagel – spindelnät

Flurig – trasslig, rufsig, oredig

Glåma – stirra häpet, förvånat

Hugvill – yr i huvudet

Joll, jåll – löjlig, löjligt

Klema på mej – Dalta med mig

Kurka – inte orka med

Lamä – intill, tillsammans med

Mängta – knåda, blanda

Åbleka – låtsas inte om /ovetande

Åma – larv, insekt

Ôcken – Vem?

Ett ord som jag saknade är ett som används rätt frekvent i Närby. Oklart hur det stavas men det låtar ”hannarjas”. Det är lite som bråka/strula. Typ som om jag inte få tag i Cindy när jag ville för att hon bara rusade runt i buren skulle jag kunna säga ”Sluta hannarjas nu!”

2 reaktion på “Hälsingland. Vi prater som vi vill vi.

  1. gunnar hansson

    … märkligt nog så är ”hannarjas” inget uttryck som jag kan erinra mig (och då har jag varit en del i Närby också). I Enånger säger vi nog blott och bart ”fárlas”. Jo, apropå Allt för Sverige. Det blir nog en avstickare till Norrala också i nästa avsnitt, om jag fattat allt rätt.

Kommentarer inaktiverade.