”Njuter”

Ser ordet förekomma alltmer frekvent på sociala medier i samband med de här uppdateringarna som handlar om att man gör något som man är riktigt nöjd med.

Också i kommentarer av stilen ”Njut nu!”.

Jag vet att jag hakar upp mig på ord. Var och en får skriva precis som den känner. Givetvis. Men ändå (som det brukar sägas)!

Jag vill jämföra med ett uttrycks om jag också har väldigt svårt för slash inte förstår. Nämligen ”tar det lugnt”. Som i ”Jag är hemma och tar det lugnt”. Varför svårt för? För att jag inte förstår vad det innebär. Jag kan förstå att det betyder att man inte anstränger sig till max, men jag är inte intresserad av vad man inte gör, utan vad man gör. Kan det betyda att man läser eller lyssnar på musik eller småplockar? Då kan man väl bara säga det? Varför behövs omskrivningen? Låter det liksom lite lyxigare att ”ta det lugnt”.

Det är så jag tänker med ”njuter”. När någon berättar om en fin middag eller naturupplevelse eller annat roligt och avslutar med ”jag njuter”, så vet jag inte vad jag ska se framför mig. En person som sitter stilla och tar in omvärlden? Har rysningar av njutet?

Är det inte egentligen en omskrivning för har väldigt roligt/tycker det var väldigt vackert/smakade väldigt gott?

Men jag förstår att modeanvädningen av ordet (som jag uppfattar att det är, i likhet med för nåt år sedan då man inte bara träffade Frida, utan träffade ”fina och bästa Frida”) handlar om att positionera på nåt sätt.

Jag gillar det bara inte.