Alkohol = Wellnes

I ett svagt ögonblick köpte jag Aftonbladets bilaga Wellness. Kanske lockades jag av den feta rubriken ”Platt Mage!” Nej, det gjorde jag inte, men träning är lite viktigt om än tråkigt och jag läser en hel del tidningar så jag provar lite olika hela tiden.

För inte så länge sedan skrev jag om Women´s Health och hur den hälsotidningen, kanske kallar de sig livsstilstidning, inte har några problem med att se alkohol som något man ska unna sig osv.

Det är genomgående. Tidningar som aldrig skulle skriva positivt om tobak har inga problem med att på olika sätt tipsa om alkohol. Men! Som de själva noggrannt påpekar vill de ”självklart inte uppmuntra till missbruk av alkohol på något sätt”, utan vill skriva balanserat.

well1

Vilken artikel hade insändarskribenten reagerat på? DEN HÄR. Som påstår att rödvin är föryngringsdroppar och att du blir lyckligare av att dricka alkohol.

Kanske är en del av den balansen reportaget om huruvida alkohol funkar ihop med träningen. Genom att skriva ett längre reportage om det sätter de fingret på problematiken att människor gärna vill kunna dricka, oavsett vad. Delar av artikeln legitimerar det så att folk kan känna sig lugna med att dricka dagen innan träning.

well2

I faktarutan till höger finns följande.

well3

När jag läst det twittrade jag tidningens konto med en upplysning om att dödligheten för alla är hundra procent samt en fråga om vilka studier de hänvisade till. Jag är inte i chock över uteblivet svar.

Just det här är ju en klassiker. Återfinns också i insändarsvaret, att alkohol ”kan vara bra för oss”. Man kan nog verkligen säga att därom tvisar de lärde. Nyligen skrev The Guardian om det och Accent gjorde nyhet om det:

”Juan Casas, professor i epidemiologi vid London School of Hygiene and Tropical Medicine, som lett studien, tillsammans med Pennsylvania University och University College London, säger att budskapet är att ju mindre du dricker desto bättre.

– Det bästa är att minska konsumtionen för att sänka blodtrycket och risken för hjärt-kärlsjukdom. Frågan var huruvida en liten mängd alkohol var bra för hjärtat. Den här studien visar att så inte är fallet, säger han.”

Men. Alkoholen är ett problem för människor på många sätt och det vittnar läsarfrågan till Mia Törnblom om.

well7

Madde skriver och berättar att om sommaren dricker hennes kille till varje måltid och hon tycker det är jobbigt. När Madde pratar med honom om det slår han ifrån sig och hänvisar till att han inte har problem med alkoholen resten av året.

I svaret skriver Mia att alkohol har en fantastisk funktion att fylla ”för de som kan hantera den”. Samtidigt berättar hon (som vi vet) att hon själv haft ett missbruk och att alkoholen ställer till också för de anhöriga. För mig är frågan enkel. Hur ska Madde förhålla sig till en kille hon inte tycker det är kul att umgås med när han är full och som hon därför inte längre är sugen på att semestra med? Mia motfrågar om han blir skrämmande. ”Om han skrämmer dig är det allvarligt, men lite tramsig tycker jag han har all rätt att bli”. Visst är det så, det finns inga regler för hur mycket man får dricka, så nog finns rätten. Men Madde är uppenbart less på att ha det så här varje dag. Men tramsig kille ska hon stå ut med varje dag hela sommaren.

Den lilla bakgrundsinformation vi får, att han dricker varje dag hela sommaren, inte vill dricka mindre och beter sig på ett sätt som tjejen tröttnar på är nog signaler för att påvisa att han har ett problematiskt drickande. Men lite tramsig tycker Törnblom inte är ett problem.

Trots det får vi tips om hur vi hanterar drickande. Notera andras drickande. Jag har sagt det förr, säger det igen. Om någon påpekar att du ev. borde dricka lite mindre dricker du nog alldeles för mycket. Det är nämligen skitjobbigt att behöva säga det till någon så kraftsamlandet för att litet påpekande har pågått länge. Ha det som måttstock.

Wellnes bjuder också på sommar i ett glas. Ändå bra att två av sex drinkar är utan alkohol. De är noga utskilda till vänster på uppslaget. Ironin på något sätt när de skriver att drinken som innehåller bla vodka och vattenmelon skyddar mot hudcancer eftersom den innehåller lykopen.

well6

Wellnes verkar ju gilla att hänvisa till forskning om alkohol. Hur har de fördjupat sig i relationen alkohol och cancer?

Ännu roligare blir det sedan när tidningen ska rekommendera lätta val. Antagligen för att det ska gå snabbare att nå den där platta magen. Jo, istället för drinkar rekommenderas då … vin.

well5

Som det står på framsidan av tidningen ”Unna dig att må bra”. Välj vin istället för de av tidningen rekommenderade drinkarna. Samtiden!

Nåja. Att hälsotidningarna många gånger är hyckel och knas är ingen överraskning men ibland blir det bara så uppenbart.