Att förbjuda tiggeri

Hela länets rikdsagsledamot fick uppmärksamhet för att han har gjort ett uttalande om tiggeri, higen. Att det är en nyhet är lite oklart eftersom han tidigare har motionerat i frågan och sagt det, men ibland landar det rätt i medieklimatet.

Av någon anledning tyckte tidningen att jag skulle kommentra detta och sökte mig för det. Men enbart på min fasta telefon i riksdagen på kvällen … Tidningen har ju bara ringt mig massor av gånger förut men hosta fram mitt mobilnummer då gick inte. Nåja, det här skrev jag sedan samma kväll:

Varken jag eller mitt parti tycker att en kriminalisering av tiggeri är en väg att gå. En redan utsatt grupp blir ännu mer stigmatiserad. Fattigdom kan inte rimligtvis vara kriminellt.

Ofta anförs att tiggeriet skulle vara organiserat. För den händelse att det förekommer så är människohandel redan kriminaliserat. Som jag uppfattar det kan inte polisen (tex info från Kajsa Wahlberg på Rikspolisstyrelsen) säga att det finns ett mönster som visar på organiserat människohandel.

Människor som tigger gör det knappast för att de så önskar. De har av omständigheter tvingats in i situationen utifrån fattigdom. Romer, som är bland gruppen av tiggare som pekas ut, är bland de mest utsatta grupperna i Europa. Att de kommer hit och tigger handlar om hoppet att få ett bättre liv. De kan vittna om horribla förhållanden i hemländer där de inte är önskade. Även om de lever under små omständigheter i Sverige säger de sig ofta ha det bättre här.

Grundproblemet måste lösas på EU-nivå, men vi har ett lokalt ansvar att bedriva uppsökande och socialt arbete.

Jag har full förståelse för att människor helst inte vill se andra människor i utsatthet. Nu ser dock samtiden ut så här.  

En av de bästa saker som hela länets riksdagsledamot vet är att peka på splittringar mellan S, V och MP. Jag skulle väl kunna göra detsamma här, när tidningen frågar representanter från lite olika partier om de håller med eller inte.

Det är skönt att inte alla i Alliansen helt tappat greppet.

Kristdemokraten säger: -Det är att göra det väldigt enkelt för sig som ansvarig politiker att bara sopa problemen under mattan, säger oppositionsrådet Lili André (KD).

Det här är ganska kul:

Vad tycker du om gatumusikanter?
– Om man sitter som gatumusikant från ett främmande land och egentligen tigger, då tycker jag inte att det är bra. Men däremot om någon spelar för att man utövar en konst, det kan ju till och med vara ett trevligt inslag.
Hur drar man gränsen?
– Det kommer inte att vara enkelt. Ett sätt att lösa det på är att man måste söka tillstånd om man vill samla in pengar, till exempel från Röda korset.r är ganska kul.

Vad tycker Bornegrim i frågan, har någon frågat honom om konsten?