Politiken kräver inte dessa drycker!

Alkoholen och politiken.
Jag vet att jag uppfattats som besvärlig på olika sätt när jag undrat varför ölprovning ska vara kvällsaktivitet, om det är lämpligt att ha politiksnack på pub, varför alkoholpolicyn inte följs osv i politiska sammanhang.
När jag började med politik för tio år sedan förvånade det mig att alkoholen spelar en så stor roll för det sociala umgänget på kvällar. Exempelvis på konferenser och kurser.
Även om det är vuxenaktiviteter är det väl rimligt om åtminstone någon kursledare är nykter på kvällen?
Jag drev tillsammans med två kamrater igenom att Socialdemokraterna i Gävle inte i något sammanhang ska betala alkohol genom att skriva en motion till ett årsmöte för några år sedan. Löjligt tyckte många.
Men vad är skälet till att jag ställer jobbiga frågor och tycker att det borde finnas alternativ som inte kretsar kring alkohol?
Helt enkelt för att det är exkluderande. Det passar inte alla att vistas där alkoholen är självklar för det leder till problem och några blir sjuka. Ni som har varit aktiva i politiken längre än jag är mycket medvetna om detta. Ofta funderar jag över varför det inte blivit ännu mycket bättre än det har. Och ja, jag vet att det sägs att det var sämre förr. Men det betyder inte att det inte kan bli bättre.
Historiskt förstod många politiker att alkoholen passiviserade och inte var särskilt bra för folkhälsan och valde att agera genom att själva välja helnykterhet. Vara en del av lösningen och inte en del av problemet. Tidigare var t ex riksdagens nykterhetsgrupp gigantist. I dag är vi inte ens 20 medlemmar.Mindre representerade än befolkningen som är nykterister i övrigt.
Jag menar inte att alla behöver vara nykterister om någon nu hann hetsa upp sig över och medvetet missuppfatta det.
Jag säger att att det krävs en större medvetenhet och aktivt agerande för att förhindra att alkoholen har en naturlig roll i politiska sammanhang.
Jag är besvärlig för att jag bryr mig, för att jag inte vill att människor ska må dåligt. Jag tycker inte så här för att jag är nykterist. Jag är nykterist för att jag tycker så här.
´Varför är det här besvärligt för så många? Tja, helt enkelt därför att vi har en kultur och en vana av att alkoholen är central. När det ifrågasätts blir det jättejobbigt och det är det som är så otäckt, att många blir så nervösa över att eventuellt inte kunna dricka precis som de vill överallt och när som helst.
Att säga att alkohol inte passar i politiska sammanhang, utan håll det i privat är provocerande. Men det krävs!  Ingen ska behöva utveckla eller intensifiera alkoholproblem för att ”politiken kräver det”.
Vi kan väl växa ifrån det här nu? I Framtidspartiet jobbar vi uppgraderat, också på det här planet.