Jag hann se utställningen!

I månader har jag tänkt droppa in på Länsmuseet för att titta på utställningen om hälsingegårdar. Skyltningen har skrikit på mig de hundatalsgånger jag passerat. In´såg i går att den här helgen är sista chansen.

De som jobbar med utställningarna i Gävle är otroligt skickliga. De lyckas välja ut en mix av stort och smått, och även om det är en mindre utställning känns den spännande, inspirerande och lärorik.

Alla bilder från förr är svartvita. Jag minns vilken kamp det var i hjärnan när jag försökte förstå att även dåtidens verklighet var i färg. För mentalt har jag fortfarande lite svårt att omvandla de fina, gamla fotona till färg. Det spelar ingen roll att jag logiskt vet att det fanns fuxar också förr, inte bara hästar i gråskalor.

Den här utställningen innebar mycket färg. Gårdarna är ju rikt utsmyckade och alla vet att färg är roligare än vitt (fet dänga till senaste årens urtrista vithets i hemmen). Minimalism, nej tack.

Ett fint bevis på detta är den här brudklänningen från Järvsö. Överväger att kanske gifta mig om jag kan ha nåt liknande.

gårdar1

gårdar

Fester av ormlig karaktär hölls i gårdarna. Bröllop pågick i dagar! Utställningen skildrar också de som slet med detta, personalen … Och att de inte går förbi en viktig del i historien, känns också bra. Fest och alkohol är en sak, men då som nu fanns det så många som blir sjuka av alkoholen och många sådana öden skildras. Och också vad dåtidens rebeller gjorde (finns fortfarande inget som är så rebelliskt som att avstå från alkohol), nämligen startade loger. En vacker fana fanns på plats!

gårdar3

Logen Oscar I:s minne bildades på Bommars, en av gårdarna, sommaren 1884. Där hölls möten ”i åratal”, som det står.

Exempel finns också på Jonas Johansson som ägde Långhed som nyårsafton 1900 avlade nykterhetslöfte, och 25 år senare fick diplom. Jag funderar på varför han valde just nyårsafton, kan logen ha hittat på nåt extra kul jippo då? Medlemmar i IOGT-NTO får fortfarande sitt första diplom efter 25 års medlemsskap. Jag får alltså mitt första om fyra år!

Om du inte har kollat, och hinner i morgon. Gör det.