Vi behöver fler kunniga, närvarande och engagerade poliser – polisutbildning behövs på landsbygden

Debattinlägg från kommunalråden i Hälsingland. Viktig fråga! Självklart fokuserar de på sitt eget område, men frågan är lika aktuell i andra delar av landet.

Landsbygdskommunerna har generellt problem med låg polisbemanning och svårigheter att rekrytera poliser. En lösning är därför att återinföra möjligheten till distansutbildning.

Polisen i landet kommer inom kort att omorganiseras till en sammanhållen myndighet. I den nya organisationen lyfts polisens samarbete med kommunerna fram, vilket är bra. Samverkan sker i och för sig redan genom bl.a. samverkansavtal för brottsförebyggande arbete i lokala BRÅ. I vissa kommuner har man även gemensamma lokaler och gemensam administrativ service.

Vi tolkar att ambitionen finns till hög lokal närvaro, även i mindre kommuner.  Att polisen är synlig, tillgänglig och effektiv samt att det lokala brottsförebyggande arbetet bedrivs aktivt påverkar i högsta grad synen på rättssamhället! Men fler brott måste också klaras upp!

Hälsingerådet, ett samarbete som består av kommunstyrelseordförande och oppositionsråd i de sex hälsingekommunerna, mötte i förra veckan polisledningen i Gävleborgs län. Orsaken var den låga polisbemanningen i somras samt centraliseringen av polisens resurser. Vi ville också diskutera om man befarar svårigheter att rekrytera poliser i framtiden. Den redogörelse som polisledningen gav visade ambitionerna till ett offensivt arbete för minskad brottslighet och ökad trygghet, men räcker det? Kommer det att finnas tillräckligt med poliser i vår del av landet?

För bara några år sedan var det svårt att rekrytera poliser hit, liksom till många andra orter utanför storstäderna. Vi vill inte hamna i den situationen igen!

I samverkan med Polishögskolan ordnades då distansutbildning på flera ställen i landet, bl.a. i Söderhamn. Utbildningen visade mycket goda resultat. Mellan åren 2003 – 2009 utbildades 87 poliser i landskapet. Antagningsprocess och kvalifikationskrav var desamma som för övriga aspiranter, men de som rekryterades var i genomsnitt några år äldre. Distansstudenterna hade livserfarenheter med sig i bagaget och de utvärderingar som gjordes visade fina resultat. Poliserna finns också i stor utsträckning kvar i regionen.

Vi ser med oro på att få aspiranter idag gör sin praktik i länet och att de som finns kanske inte väljer att stanna. Vi förväntar oss därför att regeringen och Rikspolisstyrelsen inser betydelsen av att den grundläggande polisutbildningen kan ges på distans och som tidigare, på studenternas hemmaplan! Vi behöver våra poliser!

Marie Centerwall, kommunstyrelsens ordförande Bollnäs, Roland Bäckman, kommunstyrelsens ordförande Ljusdal, Sven-Erik Lindestam, kommunstyrelsens ordförande Söderhamn, Monica Olsson, kommunstyrelsens ordförande Nordanstig, Yoomi Renström, kommunstyrelsens ordförande Ovanåker, Caroline Schmidt, kommunstyrelsens ordförande Hudiksvall

2 tankar kring ”Vi behöver fler kunniga, närvarande och engagerade poliser – polisutbildning behövs på landsbygden

  1. Claes Andersson

    Att resurser skulle vara ett problem i dagsläget har jag svårt att förstå. 20000+ poliser finns efter regeringens kvantitativa mål vilket man även använde som motivering att skrota Beredskapspolisen. RPS hävdar därför att någon extra beredskapsresurs inte längre fyller någon funktion.
    Frågan är väl hur man kan skära ner dessa resurser som redan är utbildade och utrustade innan man sett en kärnverksamhet som börjar leverera de resultat man kan kräva. Det känns som man har helt fel fokus och förfallet bara fortsätter…
    När frivilligorganisationer gång på gång visar upp de resultat som egentligen borde lösas av polisen funderar man på vad som är fel. Nu vill RPS börja samarbeta med dessa frivilliga…trots att man ansåg sig inte ha något behov av ”beredskapspoliser”. Man blir mörkrädd…
    Näe, man borde sopa den där trappan uppifrån och ned.

    1. Elin Inläggsförfattare

      Det polisen främst har problem med är att lösa brott. Där hade beredskapspolisen ingen funktion.

Kommentarer är stängda.