Migrationsverket

I måndags kväll var vi riksdagsledamöter bjudna till landshövdingen på Gävle slott för att träffa cheferna för våa statliga verk i länet. Till exempel Sjöfartsverket, Arbetsförmedleingen och Försäkringskassan.

Jag tror Arbetsförmedlingen lämnade mig med flest frågor och funderingar. När det sägs att samtalen behöver bli mer intriktade på arbete undrar jag givetvis vad det är man pratar om nu …

Migrationsverkets rapport var viktig. Många aspekter på det. Apropå rekryteringsgapet (matchningsproblematiken) så bedömer de att de har svårt att rekrytera till enheten i Gävle. Jurister och statsvetare som söks har ofta postadress Uppsala/Stockholm när de söker.

De är riggade för att ta emot 600 asylsökande/vecka. I dag kommer 1300 per vecka. Detta kan betyda att personalen behöver komma att gå skiftgång. Verksamheten är inte förvånanade omvärldsstyrd och när delar av världen förvandlats till ett helvete märks det så klart. Asylsökande från Syrien har ökat med nästan 1000 procent. Antalet ansökningar har inte varit så många sedan Balkankrigen. Förr veckan slogs rekord i ärendehantering med 850 stycken.

Att hitta boenden är ett akut problem och 5000 människor väntar på kommunplaceringar.

Diskussionen för mig fortsatte i går tisdag när jag tillsammans med Seko besökte Migrationsverket i Söderhamn.

Det är så viktigt att de människor som flyr från en tillvaro många av oss inte ens kan föreställa oss får ett gott bemötande och en riktig prövning. Vi har en tydlighet kring vilka skäl som är asylskäl och mot dessa prövas alla ärenden.

Här finns siffror från föregående år. För 2012 kommer siffrorna dock, pga situationen i Syrien bli mycket högre. Där kan du också läsa om asylskäl.